Nieuwe workshops voor Open Kijkers

Nieuwe workshops voor Open Kijkers

Beste deelnemer aan het Langzaam Kunst Kijken,

Jij doet mee of hebt meegedaan aan het Langzaam Kunst Kijken met Visual Thinking Strategies. Je hebt je ingeschreven om langzaam te leren kijken en meer te leren zien. Je hebt rustiger leren kijken naar kunst, met deze àndere manier van kunst kijken.

Deze manier van kunstkijken is anders omdat je niet steunt of leert steunen op expertkennis of kennis uit boeken. Je leert hoe je gegrond en kritisch kunt kijken door gebruik te maken van je eigen verbeelding en gezonde verstand in combinatie met de wisdom of the crowd.

Je keek naar een kunstwerk dat eerst misschien raadselachtig voor je bleef. Waarvan je bij ontmoeting ermee ‘in het wild’ misschien had gedacht: ‘ja leuk, maar waarom dit en waarom zo? Waarom is dit er eigenlijk?’

Je keek ook samen met mij naar kunstwerken die je niet of niet direct aanspraken. Waar je zelf aan voorbij zou zijn gelopen. Waar je van dacht: ‘nee, hier heb ik niets mee’, of ‘nee dit vind ik stom’ of ‘is dit nou kunst?’

Door er samen langer naar te kijken, ben je het kunstwerk anders gaan zien. Los van mooi of lelijk, aantrekkelijk of oninteressant. Je bent het bestaan van het werk anders gaan waarderen, los van een waardeoordeel. Omdat je met meer vertrouwen bent gaan kijken. Vertrouwen in je kijken en vertrouwen van het kunstwerk.

Dat vertrouwen in het kunstwerk bestaat uit: accepteren dat het er is zoals het is. En dat je door langer te kijken, het kunstwerk kunt laten spreken.

Want je hebt ervaren hoe een kunstwerk in het multiperspectivische en verlengde kijken als het ware naar voren kan komen, naar je toe kan komen. Hoe het driedimensionaler én sprekender wordt.

En misschien heb je ook dit ervaren: hoe het zich voor je opent.

Je bent zelf open gaan staan. En hebt ervaren hoe je een kunstwerk vandaaruit kunt open kijken. Je bent een open kijker geworden.

Ik wil je graag uitnodigen voor een workshop Open Kunst Kijken waarbij je deze ervaring kunt herhalen. Om dit open kijken zich dieper in jouw kunstkijken te laten innestelen. En om dit ‘in het echt’ te doen: we gaan naar hedendaagse kunst kijken in het Centrum Beeldende Kunst Groningen.

Zie de Agenda van KIJKJEZIEN voor de workshop Open Kunst Kijken (Kunstreflecties 1), en de vervolgworkshop Schrijven Met Kunst (Kunstreflecties 2), voor meer informatie over inhoud, plaats, tijd, kosten, aanmelding.

(Kunstrefecties 2 is nog niet definitief gepland. Als je belangstelling hebt om mee te doen, geef dan aan op welke dag van de week(+tijd) jij het liefst zou schrijven met kunst. Zolang het nog niet definitief gepland is, kan ik rekening houden met wensen van belangstellenden.)

Ik hoop samen met jou verder te kijken!

Groetjes, Laurens

PS: Ik sta zaterdag 20 april op de informatiemarkt van Gekleurd Grijs (in Diever), voor kennismaking, beantwoorden van vragen, inspiratieworkshop. Kom gezellig langs!

PS 2: Stuur eventueel je mailadres naar me op als je op de hoogte gehouden wilt worden van mijn activiteiten


Comments are closed.